Psykiskt tickande

Viktor kom tillbaka till Umeå igår och han hadde med sig två veckarklockor. En som man knappt hörde när den ringde. Hur ska man kunna vakna av det?
Den andra klockan var en gammal sak som han fått av sin mormor. Delvis en sån som man vrider upp själv och tickar hur mycket som helst. Vi var tvugna att ställa den ute i hallen för att de är så irriterande att höra den stå och ticka.

Nu står den där ute i hallen och psykar mig. När den låter så där hör man ju verkligen hur tiden bara flyger iväg. Man blir lite deprimerad och stressad när man tänker på vad man skulle ha gjort, hunnit göra och sådant.
Men nu ska den inte psyka mig på en stund för jag ska fara på ica för att handla mat och mjölk så jag kan göra pannkaka (ugnspankaka menar jag då) till lunch.

Vill ha

När jag var ute igår på stan och spekulerade runt i några affärer så slank jag in på bokaffären för att kolla lite.
Där hittade jag it girl som jag tycker är en bra serie. Har de två första böckerna ( it girl och på allas läppar) och nu har det kommigt tre till. Vill ha dem men köpte inte den tredje boken för jag ska köpa julklappar åt familjen och viktor. Fast jag sa till viktor att jag ville ha it girl bara en lek i julklapp :P

tredje boken
Tredje


Fjärde


Femte


Omtentamen

Gjorde omtenta idag kl 09.00 sharp.
Tyvärr så vet jag att jag måste göra om den. Lite slarvfel här och där jag kom på när jag lämnat in den och det värsta av allt! Blackout!!
Matten var jag som sagt redan beredd på att göra om. Vet att jag fick 2 poäng på den delen denna gång istället för mina stolta 8,5 på förra. Men över lag så var denna tenta mycket svårare än den första vi gjorde. Denna bygd mycket på att komma ihåg det vi gjort på labbarna. Det är inte så mycket att göra åt det, är bara att hoppa in i böckerna återigen.

Ser dock fram emot lucia, då ska jag ner till Storuman för att vara med min alldeles egna lite speciella twistade "familj" ^^, som jag har saknat.
ta åt er för ni vet vilka jag menar! 

Var dessutom på stan idag för att handla ett batteri till min våg så jag kan genomföra kostregistreringen. Tänkte äta tacos den dagen jag ska göra det på för det är lättast att väga. Sen ska jag nog prov mig på att göra pannkaka (i ugnen) Hittade även en julklapp till Lillasyrran (the real deal) Var inte det jag tänkt mig från början men lutade åt samma håll och jag tror eller vet att klappen kommer att användas. Nöjd:)

Ett julklappstips till er som ska/vill/ tänker köpa en julklapp till mig så är väl mitta krav ganska enlka om man får säga så ;)
1. Jag vill INTE ha fler målargrejjor, de kommer bara att samla damm!
2. En såndär delbar rund ungsform har jag inte...
3. Ha en form av baktanke utom: jag gillade inte det jag fick av dig då därför får du denna värdelösa sak nu..
    Helst något i stil med: Ja men den här kommer hon att använda.
    Eller: Det här behövs alltid ;)
4. Hittar du inget räcker det med en tialott (som jag vinner 10.000 på)

Det var det de :P

Miserabel

Känner mig helt miserabel för imorgon!! Då är det omtenta på kemin. Har organiska delen och räknedelen.
Den organiska delen känns som rena barnleken jämfört med matten. Det är lättare att lära sig saker man faktiskt kan plugga in och samtidigt kan prata för sig själv för att komma ihåg. Dock går inte det med matten:(
Jag kan tro att jag fattar vad jag räknar men så fort jag börjar på nästa upg är jag helt lost igen (nästan)
De grundläggande sakerna fattar jag men det är ju inte det som kommer på provet. Skall dock försöka att klara den delen nu också så jag inte åker på omtenta på det igen... känns hopplöst just nu.

Som graneringen på allt drömde jag en liten mardröm om tentan.
Först var jag där i god tid före den skulle börja, sisådär 3 tim eller något så jag åkte till en kompis för att jag hade ju tid över. Tiden flög iväg där och kom på att tentan skulle börja om 5 min!! Fick skjuts till byggnaden men kom nästan inte ut ur bilen av någon anledning.
I panik sprang jag in för att hinna till tantasalen men sprang så otroligt fel!!
Hamnade inne på någon scen där Lady gaga och typ timberlake övade inför något. Därifrån tog jag mig knapp ut. Blev tagen av vakten när jag råkade störta in på scenen men blev ändå inte utsnörd?!
Till sist visade en tjej mig var jag kunde gå ut men av någon anledning hade jag tagit av mig skorna och det regnade men fick inte gå in igen för att hämta dem.
När jag stod där och fick syn på en klocka så såg jag att jag missat hela tentan.
Det var verkligen ingen bra dröm det där. Jag vaknade ju självklart och kände att jag låg och kallsvettades.
Har alldrig kännt så för ett prov innan.


Oooho

Hade lektion idag om hur man ska räkna proteiner och N (väte) i maten. Det var faktiskt ganska lätt.
Var lite krångligt på någon grej men I fixed it! hoppas bara att man inte får en typisk blackout när vi väl ska göra tentan på denna kurs.

Tisdag

En dag närmare omtentan som känns lite halvt omöjlig att klara. Minns inte allt som jag kom ihåg när det var aktuellt :S men det mesta behövs bara upprepas några gånger så sitter det där åter igen:)  
Dock de saker jag inte riktigt fick kläm på då är rena grekiskan nu! (suck) Men det ska gå bra den här gången, va inte så jäkla långt ifrån på den organiska delen.
   Matten kommer dock att bli knepig, alla som känner mig vet ju att det verkligen inte är min starka sida. Kan det lättare delarna men så fort det blir lite svårare kör jag ihop det på nåt vänster.

I morgon så fyller en vänn år och vi brudar i klassen som är mer sammansvetsade har fixat presenter som vi delat på :) Sen ska vi kanske ut och äta mat och fira men de beror på om restaurangen är för dyr eller om vi tycker att det är okej. Är man student med en liten plånbok så kan man inte gå och äta varsomhelst och inte köpa vadsomhelst. Vilket killen inte riktigt förstått än men jag håller på att lära upp den stackaren i hur man lever studentlivet.

God morgon

Börjar inte förrän kl ett idag :)
Tänkte kliva upp kl 8 men det blev kl 9 istället. Tycker att de är bättre att börja tidigt än sent. Man får mer gjort under dagen om man börjar tidigt.

......

Ibland önskar jag att man bara var själv.
Ingen som klaga på en och ingen att klaga på för att man stör sig.
Då slapp man bli irriterad...


Ny kurs

Började på en ny kurs idag, nämligen näringslära. Tror att det är den här kursen ni (mamma och pappa) har fasat över när ni sagt att jag inte får komma hem till jul, för det är nu vi börjar räkna kalorier och sådant i maten vi äter.
   Vi fick även en uppgift idag som jag inte direkt ser fram emot att göra. Vi ska räkna ut hur mycket kalorier, proteiner och fett vi äter på en hel dag. Då måste vi väga all mat vi stoppar i oss. Har dock ingen köksvåg här så jag ska gå och kolla på stan om jag hittar någon. Det fanns att låna på skolan men de hade ca 7 st totalt och vi är en klass på ungefär 50 elever så de är nog redan utlånade vid det här laget. Det var många som sprang och lånade på lunchen. Dessutom så tänkte jag att de är lika bra att köpa en eftersom den kommer ju till användning senare också.



Hade köpt alla böcker vi behövde till kursen utom den på engelska. Kändes som att jag inte ville köpa på mig den utan tänkte gå till röda rummet och kolla i den där. Tydligen är det en bok vi behövde till mycket så det var bara och pallra sig ned på akademibokhandeln på skolan och kolla priset. Till min och Malins fördel var den billigare där än på internet så vi tog dem. Efter denna kurs tänker jag sälja den men de andra böckerna tänker jag behålla för de är intresanta.


Tentamen

Har nu gjort klart tentamen i Fysiologi och Metabolism.
Kändes faktiskt som att det gick bra ändå. Blev dock lite irritated för att jag kollade i kursplanen om vad vi skulle kunna efter avslutad kurs. Tänkte att det är lättare att plugga om man vet vad man förväntas kunna istället för att försöka lära sig allt i minsta detalj utan lägga mer vikt på det som stod. När vi gjorde tentan på kemin gjorde jag inte så men det skulle jag gjort för allt som kom på tentan då var det som stod i kursplanen. Dock inte i detta fall.
   Så med gott humör började jag tentan men blev lite förvånad för nästan ingenting som stod i kursplanen kom på provet! Fuck här har man varit duktig men får inte rättmätigt visa prov på det. Är dock duktig på att snappa upp mycket i förbifarten och har pluggat på allt mer eller mindre så jag får väl se hur det går när vi får tillbaka dem.
Kändes ändå som att de gick bättre på denna tenta än kemin.

Måste bara säga att jag är en hejare på att göra paj ;) fick ett recept på en ost och skinkpaj av en kompis som jag gjorde i måndags. Väldigt stolt pga att det var den absolut första matpaj jag gjort med lyckat resultat :P
Viktor åt nästan upp hela själv men jag stoppade matvraket så det skulle bli kvar lite till på tisdagen.



Blev inte kvar så mycket men det räckte för mig iaf.


Umeå igen

Har varit hemma i helgen för att fira mamma på hennes födelsedag.
Fick även min födelsedagspresent av min käre vänn Tobias. Han hade varit så söt att gå på guldfynd och köpt ett jättefint halsband:)
   Gjorde väl inte så fruktansvärt mycket där hemma. Pluggade lite för att bli mer haj på glykolysen och glykongeogenesen till på onsdag då tentan är i fysiologi och metabolism. Håll tummarna för mig;)
   Åkte förbi Skellefteå på vägen hit för att släppa av Tobias. Viktor och jag åkte nämligen med hans far. Mycket bättre att åka bil än buss kan jag säga.

Ne nu bli de sängen!

Grisdissektion

Hade dissektion idag. Vi skulle dissikera och studera lite av en gris struphuvud, luft och matstrupe, hjärtat, lungorna och njurarna. Det var väl okej. Vissa såg ut som spöken innan de gick in i labben men man behöve inte vara kvar om man inte ville det.
    Jag tänkte att YES ett kärningstilfälle för att memorera, men riktigt så var det inte. De va mest bara att skära känna och observera. Det var som ingen diskussion efteråt eller någon diskussion om vad som händer vars. Om än jag viste det redan men ältning gör ju ofta susen tillsammans med praktiskt arbete så man kommer ihåg saker lättare. 


En riktigt bra serie Viktor visade mig är True blood, skitbra!! 
Ska vist börja visas på kanal 1 i svt för den som är intresserad.  
   En snabb introduktion i handlingen:
Vampyrer vs människor. Vampyrer har blivigt uppmärksammade i innom samhället och blivigt upptagna i det igen. Kina (eller japan) har gjort syntetiskt blod av alla blodtyper som de kan dricka för att inte anfalla människor.
Problemet: Finns de kristna som inte vill ha dem där för att det var inte det gud menade = de vill döda alla vampyrer. Plus att det finns en andra massa konstiga övernaturliga människor som ställer till med problem.

Money money is really funny...

...När man har några.
Kollar kontot varje dag som en hök för att se om det hänt något positivt.
Vilket det skulle gjort för LÄÄÄÄÄNGE sedan....


Tentaresultat

Fick veta vad vi fick på förra tentan vi gjorde idag. Jag blev inte direkt förvånad över att jag fick göra om mattedelen. De viste jag redan innan att jag skulle faila på.
   Blev dock glad när jag såg ett litet G stå på den oorganiska delen för den kändes som att jag bara svamlat på den. Tack och lov så var det inte så. För att vara min allra första tenta i min historia tycker jag ändå att jag presterat bra :)
Tänker vänta med att plugga på omtentan tills vi gjort tentan i Fysiologi och Metabolism för de känns som att jag vill ägna all min energi till att klara den nu först och främst. Dessutom så är inte omtentan på kemin förrän någon vecka efter så det hinns med det med. Klarar jag inte den så har jag ju ändå 14 försök till :P för det är mänligen så att man har 15 försök på sig att klara en tenta. Vill dock inte behöva använda alla de försöken. Känns ganska onödigt.


Innan Malin och jag gick på skolan så var vi hos henne och pluggade. Vi kom på att vi nog skulle klara fysiologi och metabolismprovet efter att vi provat göra några gamla tentor men för dens skull så måste man ju ändå plugga för att vara säker:) Det var ändå en bra överaskning. Tydligen så vet man mer än vad man tror :)

Jacuzzi

Hade en mycket trevlig kväll igår med Malin och hennes vänner Nina och Sebastian.
Vi åkte ut med Sebastian till hans hem utanför Umeå för att bada jacuzzi :)

Han bodde jättefint! Dessutom så hade han kor och diverse djur så vi började kvällen med att gå in i ladugården för att kolla på deras get som Malin blivit smått imponerad av. Kommer dock inte ihåg vad den hette men de va iaf ett sånt där namn som typ bara djur får :P
Efter det slog i oss ned i soffan för att se idol med en stor popcornskål som Sebastian gjort. Han hade peppar och salt på dem. Har inte smakat på popcorn med salt på tidigare men det var faktiskt gott. Absolut mycket bättre än socker som en av mina vänner vill ha på sina. Huvva!

Innan vi kom i jacuzzin var det nästan plågsamt. Först duschade vi av oss och sen en liten sprint runt huset där den var. Det var jättekallt i luften och jättevarmt i badet. Underbart!
När vi satt där så hade vi trevliga samtal om allt mellan himmel och jord, mycket roligt.
När vi gick in igen var det inte lika kallt som när vi gick ut dit, lite konstigt eftersom temperaturen på vattnet i jacuzzin var mycket varmare.

Spelade kort ett tag med en kompis till Sebastian som kommigt förbi sen bar det iväg hem mot Umeå igen. Nina och jag somnade i bilen men vaknade en stund innan Umeå där Sebbe blev stoppad av polisen för blåskontroll och enkätundersökning.

Summasumarum en riktigt trevlig kväll i goda vänners lag.
För att säga efter Malin så var det mycket bättre än att gå på puben.


Det finns snälla lokalbusschaufförer

I morse så kom Lina förbi lägenheten:) Hon följde med sin pappa hit till Umeå som skulle på ett möte.
Vi skulle ut på stan för att äta så vi bestämde oss för att åka buss. Mitt busskort hade gått ut så jag skulle fylla på det men tydligen så gick det inte att fylla på till ett periodkort på bussarna. Då tänkte jag betala bara för en enkelresa men då var busschauffören så snäll att bjuda mig på resan så jag behöve inte betala något^^, och för att citera Lina "ibland är det bra att vara liten och söt"
Vi gick på bubbis och åt lite innan vi gick lite på stan och kollade kläder åt henne. Hann dock bara med att se henne i ett plagg som hon blev jättefin i men den var tyvärr fel strl.
Det var lite synd att jag inte hade mer tid att vara med henne för det var kul att ses :) Blir långt mellan ggr nu när man inte är på samma ställe.

Det var en kul labb vi hade idag. Man förstod och hängde med bättre än på kemin. Idag var det om matspjälkningskanalen. Vi fick prova på att spjälka proteiner, fetter och stärkelser med olika saker, bla saliv.
Det är faktiskt så att kroppen börjar bryta ned maten redan i munnen för i saliven så finns det ett enzym som heter amylas som även sprutas ut i bukspottkörteln. Så saliven är inte bara till för att göra maten till en gegga utan den börjar förbereda den inför nedbrytningen och upptag av tarmsystemet.

Längtar till nästa labb vi ska göra, då ska vi dissikera delar från en gris:) då blir det respirationssystemet (lungorna, struphuvudet och hjärtat).
Vi blir nog inte så många som deltar på den för flera tycker att det är hemskt. Men då får man mer tid själv att kolla på alla olika delar :P


Föräldrarna har makten....

Dagen började inte bra. Hade ställt klockan och allt men måste ha stängt av den i sömn eller någe för minns ej att jag stängt av den. Vaknade iaf 08.27 i ren panik! Stoppade bara på mig allt jag skulle ha med mig och sprang ut. När jag var på väg att gå över vägen såg jag min buss komma. S*tan tänkte jag och köt till busskuren för att hinna med och det gjorde jag.
Kom till klassrummet ca 3 min innan lektionen började tack och lov.

Det blev inte mycket bättre sen. Pappa ringde och hörde om jag viste hur det går med mina pengar jag skulle fått in av skolan för ca ett år sen snart. Jag viste ingenting eftersom läraren i fråga som tar hand om det hela ej svarat på mina mail.
    Pappa skulle ringa läraren och prata lite. När han ringde upp blev jag jättearg.
Det han fått ut var att jag skulle inte få mina pengar förrän treorna som är på praktik nu ska få sina pengar. Det tyckte inte pappa lät vettigt eftersom de har lovat mig pengar men de inte har kunnat fixa det på ett helt (censur) år!!
Då blev det andra bullar, ja då skulle läraren ta tag i det och förhoppningsvis innom 5 dagar eller något sådant (som jag uppfattade det) skulle det vara fixat eller vara på G.

Det som irriterar mig mest i hela detta är att jag har varit på denna lärare i nästan ett år för att få pengarna. Skickat om alla bussbiljetter (sparade dem utifall att) och kontouppgifter.
Det har ändå inte hänt något överhuvudtaget. Har frågat hur det går och så men inte fått ett vettigt svar.
Pappa behöver bara lyfta luren prata lite så ska allt fixas.

Vad är det egentligen för skillnad????
Pappa har nästan ingen information i detta men får ändå allt serverat!
Jag som före detta elev verkar inte ha någon talan i det hela men så fort det är någon förmyndare som står vid min sida så kan jag få allt? Så ska det väl ändå inte vara eller?
Hur ska ungdommarna känna att de klarar sig själva och att deras röst faktiskt är hörd om samhället idag fungerar som det gör? Att föräldrarna måste vara involverad i allt som innan det händer något, innan de tas på allvar?
   Nu säger jag inte så bara för att jag inte uppskattar min faders hjälp utan för att jag inte riktigt förstår varför ingenting händer när jag står där själv och talar.
Är föräldrar så skrämmande eller är det så att man bara kan ta föräldrar som en myndig person som kan tas på allvar? 


Dagen

Det vi hade idag var ganska bra tyckte jag. Just den läraren brukar inte ha så bra föreläsningar men idag tyckte jag det var bra Vi läser just nu om Digestion och matspjälkningskanalen. Det känns inte så jättesvårt pga man har gått igenom hela den enda sen trean ungefär så man kan ju alla delar och vad de gör. Nu är det dock lite mer ingående typ om vad som finns i det som utsöndras och vilken typ av muskelatur som finns men de är ändå inte så svårt. 

Ne nu ska jag nog gå och plugga en stund innan Viktor och Wim kommer tillbaka från sin lilla lunchdejt de haft med Rasmus.


Måndag

Jag och bäste Malin hade tänkt mötas på biblan i skolan kl 10 för att vara duktiga och studera.
Jag hade ställt klockan, gått å lagt mig lagom tid men de är någonting med mig på mornarna. Jag kan inte stiga upp. Gick på toa och lade mig igen. Bad viktor ställa klockan för att jag såg inte min mobil.
Slutade med att jag klev upp kl 9 och var i panik! Men Malin skrev dock att hon också försovigt sig så vi ska mötas kl hal elva istället.

Ne hu få de vara bra. Höres!

Återupptagits

Har nu återupptagit min blogg och hoppas att jag kommer att använda den mer än vad jag gjort tidigare.
Måste bara förstå hur man gör, är väl dock inte så svårt men måste bara komma in i det :P

RSS 2.0